HARJOITUSOHJE

Oletpa sitten kuuntelemassa opetusta, keskittymässä harjoitukseen tai meditoimassa, on aina hyvin tärkeää ymmärtää oikean asenteen merkitys harjoitukselle, sekä oikea menettely harjoituksen yhteydessä.

Ensimmäiseksi otamme turvautumisen kolmeen jalokiveen, ja tämän jälkeen seuraa Bodhicitta, valaistumismieli, mikä on erittäin tärkeää. Mutta mitä tämä Bodhicitta oikeastaan tarkoittaa? Meidän tulisi tiedostaa, että mitä tahansa harjoitusta olemmekaan tekemässä, teemme sen kaikkien olentojen hyväksi, emme siis vain omaa hyötyä tavoitellen. Me harjoittelemme vapautumista, ja päämääränämme on valaistuneisuuden tila, sekä sen myötä mahdollisuus auttaa kaikkia olentoja saavuttamaan tuo sama tila. Tämän vuoksi siis harjoitamme. Ja samoin kun meidän harjoitukseemme kuuluu päätösosa, olisi myös erittäin tärkeää omistaa harjoituksen tulokset lopuksi kaikille olennoille.

Jokapäiväinen harjoittaminen vaatii meiltä hieman vaivannäköä. Harjoittamista tarvitaan, koska ilman sitä emme pysty edistymään. Vaikka käyttäisit kuinka paljon aikaa hyvänsä pelkkään kuuntelemiseen tai kirjoittamiseen, se ei yksinään hyödytä sinua, vaan sinut tulee toteuttaa kirjoittamaasi ja oppimaasi myös käytännössä. Edistyminen edellyttää aina myös käytännön harjoittamiseen liittyviä ponnistuksia.

Opetan teille seuraavaksi hyvin yksinkertaisen harjoituksen liittyen tietoiseen läsnäoloon. Hengitämme joka päivä, ja jos lakkaisimme hengittämästä, kuolisimme. Mutta olemmeko kuitenkaan koskaan tietoisia hengittämisestä? Emme ole, emmekä edes ajattele hengittämistä. Tämä kuvastaa sitä, kuinka heikkoa meidän tietoinen läsnäolomme on. Istu siis joka päivä hetkeksi alas, ja visualisoi, kuinka ilma virtaa sisääsi täyttäen keuhkosi, ja kuinka se virtaa taas ulos. Tämä prosessi johon kuuluu sisäänhengitys, hengen pidättely, uloshengitys sekä tauko, toistuu kaiken aikaa, mutta me emme vain huomaa sitä. Me tiedämme sen tapahtuvan, mutta me emme tiedosta sitä.

Tämä on siis tietoisen läsnäolon harjoittamista – ajattele tätä huolellisesti. Ajattele hengittämistä. Hengitä sisään, pidä hetken tauko ja hengitä ulos, sekä toista tämä kaksikymmentä kertaa.Tauko hengitysten välillä ei saa tuntua vaikealta, sillä se kuuluu luonnolliseen hengitysprosessiin. Hengitys sisään, pieni tauko, hengitys ulos, pieni tauko, hengitys sisään, ja niin edelleen. Tällaiselta näyttäisi hengityksen kaaviokuva, mutta jos meillä ei ole tietoista läsnäoloa, me emme sitä näe. Ja itse asiassa tuon pienen tauon aikana sinun ei tarvitse lainkaan ponnistaa pitääksesi ilman keuhkoissasi ennen uloshengitystä, vaan tauko on täysin luonnollinen. Hitaasti ja rauhallisesti tehtynä se on erittäin helppoa. Tee tämä harjoitus siis päivittäin, aluksi yhdeksän kertaa, ja jatkossa 21 kertaa. Näillä parittomilla luvuillakin on harjoitukselle oma merkityksensä.

Tämä on shine –meditaation yksi perusharjoitus. Shine merkitsee tyyneyttä. Pyri tekemään näin joka päivä, aamuisin tai milloin vain voit. Tämä myötä myös mielesi tyyntyy, ja harjoitus rauhoittaa sinut kokonaisvaltaisesti.

-Chungpo Gyalton Rinpoche

Vastaa