CHÖJE LAMA RABSANG


Chöje Lama Rabsang syntyi vuonna 1968 esikoiseksi kuusilapsiseen maanviljelijäperheeseen Litangissa, Itä-Tiibetissä. Tuon ajan poliittinen tilanne kielsi kaiken uskonnon harjoittamisen alueella, ja myös paikallinen luostari oli raunioina. Tästä huolimatta Lama Rabsangilla oli vahva kutsumus henkisyyden harjoittamiseen, ja niinpä jo 11-vuotiaana hän opiskeli tiibetin kirjakieltä ja uskonnollisia tekstejä enonsa Lama Changchubin ohjauksessa.

Muutamia vuosia myöhemmin, hieman ennen kuolemaansa Lama Changchub pyysi, että Lama Rabsangin kouluttamista jatkettaisi aikanaan luostarissa, ja jätti myös kaiken pyhän omaisuutensa hänelle.

Vuonna 1984 paikalliset päättäjät antoivat luvan luostarin jälleenrakennustyön aloittamiselle, ja koko yhteisö yhdisti voimansa jotta temppeli saataisi valmiiksi vuoden kuluessa.

Lama Rabsang oli kuitenkin vielä liian nuori luostariin liittyäkseen, ja niin hän auttoi kaikissa mahdollisissa askareissa 18 vuoden ikää odottaessaan. Täysi-ikäisyyden saavutettuaan hänet vihittiin munkiksi, ja hän sai jatkaa opintojaan Kunnianarvoisan Lama Chogyalin ohjauksessa.

Vuonna 1989 hän oli vastaanottanut kaikki opetukset mitkä luostari pystyi tarjoamaan. Lama Rabsang tahtoi kuitenkin jatkaa opiskelua edelleen, ja näin hän teki päätöksen lähteä Tiibetistä kohti Intiaa.

Intia

Neljän kuukauden vaelluksen jälkeen Lama Rabsang saapui Nepaliin, missä maasta paenneet tiibetiläiset oppineet lähettivät hänet edelleen Intian Dharamsalaan ja sieltä Tai Situ Rinpochen perustamaan Sherab Lingin luostariin.

Sherab Lingin munkkeja
Sherab Lingin munkkeja

Vuoden kuluttua Lama Rabsangilla oli vihdoin mahdollisuus lähettää perheelleen kirje jossa hän kertoi olevansa elossa ja voivansa hyvin. Sherab Lingissä hän opiskeli pyhiä tekstejä, rukousrituaaleja, lamatanssia, musiikkia ja uhrauksia valmistautuen huolellisesti kolmivuotiselle Kagyu-perimyslinjan retriitille. Vuonna 1993 hän aloitti retriitin Erittäin Kunnianarvoisan Mingyur Rinpochen ja retriittimestari Lama Tsultrimin ohjauksessa. Tämän jälkeen hän kävi läpi kahdeksan kuukautta kestäneen Kunrig-retriitin ja olisi mielellään jatkanut retriittiä, mutta tällöin Tai Situpa nimitti hänet luostarin kurinpidosta vastaavaksi munkiksi ja tässä asemassa hänen oli määrä pysyä lähes viiden vuoden ajan.

Eurooppa

Vuonna 2001 Lama Rabsang saapui Britanniaan opiskellakseen englantia, ja valmistautui opettamaan buddhalaisuutta länsimaissa. Kuuden kuukauden kuluttua hän matkusti Tiibetiin vahvistaakseen henkisiä siteitä perheeseensä ja sikäläisiin luostarin jäseniin. Vuonna 2002 hän palasi jälleen Britanniaan liittyen kokopäiväisesti Birminghamin kielikoulun.

Heinäkuussa 2004 Tai Situ Rinpoche nimitti Lama Rabsangin oppilaiden pyynnöstä opettajaksi Walesissa sijaitsevaan Palpung Changchub Dargye Ling-keskukseen. Lama Rabsang sai myös arvonimen Choje – Dharman haltija.

Nykyisin Lama Rabsang on suurena innoituksen lähteenä kaikille niille jotka ovat hänet saaneet tavata. Hän työskentelee ahkerasti vakiinnuttaakseen länsimaihin puhtaan Palpung – perinteen, ja tarjoaa henkilökohtaista tukea ja ohjausta kaikille oppilailleen sekä Walesissa että Suomessa.

http://www.palpung.org.uk/