PALPUNG

Tiibet

Palpungin luostarin rakennustyöt aloitettiin Itä-Tiibetissä Dergen maakunnassa vuonna 1727 kahdeksannelle Tai Situpalle, Chokyi Jungnelle. Luostari sijaitsee 3950 metrin korkeudessa merenpinnasta itä-Tiibetissä. Palpung oli Tiibetin kagyu-luostareista suurin Tsurphun jälkeen ja sitä kutsuttiin ”Pikku-Potalaksi”.

Palpung Sherab Ling -Intia
Palpung Sherab Ling -Intia

Yhdennentoista Tai Situpan eläessä Palpungin maine oli vakiintunut niin hengellisenä, opillisena kuin taiteellisenakin auktoriteettina. Sen kirjastossa oli yli 324 000 teosta, ja taideaarteisiin kuului yli 10 000 thangkamaalausta. Kun kommunistinen Kiina valtasi Tiibetin 1950-luvun loppu puolella, luostari muuttui käyttökelvottomaksi ja nykyinen 12. Tai Situpa, joka oli tuolloin kuusivuotias, pakeni Intiaan.

Vaikka kulttuurivallankumous tuhosi huomattavan osan luostarin taideteoksista, osa on löytänyt tiensä museoiden taidekokoelmiin eri puolille maailmaa. Palpungin luostarin päärakennusta ei myöskään tuhottu, sillä sitä käytettiin muunmuassa viljavarastona

Intia

Vuonna 1975 22-vuotias Tai Situpa perusti 16. Karmapan siunauksella ja tämän rohkaisemana Palpung Sherab Lingin luostarin Himachal Pradeshin osavaltioon Koillis-Intiaan. Tiibetiläisten oppilaiden lahjoittamalle 12 hehtaarin tontille on noussut yksi kagyu-perinteen suurimmista oppituoleista. Hänen tarkoituksenaan on ollut luoda paikka, jossa vajrayanaa voidaan opettaa puhtaassa muodossa. Projektissa on neljä osa-aluetta: hengellinen, opillinen, terveydenhoitoon ja kulttuuriin liittyvä. Hengellinen aspekti sisältää Buddha Shakyamunin opetusten siirtämisen sukupolvelta toiselle muuttumattomina, sellaisina kuin Tai Situ Rinpochen ainutlaatuinen perinne niitä on välittänyt.

Luostarin lisäksi Palpung Sherab Lingissä on luostarikoulu eli shedra, retriittikeskukset nunnille ja munkeille, kahdeksannen Tai Situpan pyhäinjäännöksiä sisältävä temppeli ja useita stupia (siunauksen ja inspiraation lähteitä).

12. Tai Situpa on vieraillut myös Tiibetissä sijaitsevassa Palpungin luostarissa vuosina 1984 ja 1991. Hänen, muiden lamojen ja avustusjärjestöjen tuella luostaria on jälleenrakennettu. Sinne on mm. tuotu 15 metriä korkea ja 8 metriä leveä Maitreya-patsas. Uusi shedra (buddhalainen opisto) on aloittanut toimintansa ja kaksi mietiskelyyn tarkoitettua suurta salia on korjattu. Parhaimpina aikoina luostarissa oli tuhat munkkia. Nyt munkkeja on 375 ja rinpocheja neljä, heistäkin kolme maanpaossa: Situ Rinpoche, Jamgon Kongtrul Rinpoche ja Kalu Rinpoche. Muutama khenpo ja Ongen Rinpoche asuvat edelleen Tiibetissä ja pitävät luostarista huolta

http://www.palpung.org/